Actualizat la: 11.09.2020

„Cercetarea unește generații”- Laitmotivul Zilei Științei la Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare

Published on: Mar, 11/12/2019 - 15:19

Ziua Internațională a Științei pentru Pace și Dezvoltare, celebrată în data de 10 noiembrie, a fost organizată pe parcursul a trei zile, pentru trei categorii de vârstă: elevi, studenți și personalități notorii, cu experiență bogată în domeniul cercetării și inovării.

 

O sărbătoare deosebit de emoționantă a avut loc la Gradina Botanică Națională (Institut) „Alexandru Ciubotaru” cu  un grup de elevi pe 10 noiembrie. Copii au avut minunata ocazie să viziteze bogata colecție de plante, arbuști, arbori de pe toate continentele, îngrijită și dezvoltată cu grija colaboratorilor  Grădinii Botanice.  Acest eveniment cognitiv a fost deosebit și captivant prin descoperirea naturii neștiute de ei, multitudinea de plante, flori, culori și a trezit interes  maxim pentru natura care ne înconjoară, trezind în unii aspirații poetice, la alții – dorințe de a picta și a cânta frumusețea naturii, și, implicit, pentru toți – obligația de a o păstra pentru generațiile viitoare!

 

În data de 11 noiembrie, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a găzduit în cadrul sărbătorii Ziua Ușilor deschise un grup de savanți notorii din mai multe domenii științifice: sănătate, agricultură, economie, jurisprudență, inginerie și tehnologii, energie, protecția mediului, sfera IT, management. Masa rotundă cu genericul „Istoria cercetărilor mele” a unificat discursurile cât și concluziile tuturor cercetătorilor din toate ramurile cercetării – este nevoie de reprofilare continuă, comunicare, idei noi, platforme de comunicare, valorificarea oportunităților oferite de Programele Orizont. Știința necesită muncă continuă – mișcare 24/24, sau 28/28, cum s-a exprimat dl. Boincean! Iar Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare este „puntea” vitală între cercetare și implementare, cu misiunea de extindere a excelenței, pentru că știința nu suportă pauze.

 

La 12 noiembrie aceleași uși ale Agenției au fost deschise pentru studenți. Tinerii au avut prilejul să se familiarizeze cu bunele practici din domeniul cercetării și inovării ale ANCD, metodele și activitatea de zi cu zi ale colaboratorilor ei. Au fost exprimate speranțe și cuvinte de încurajare de a vedea cu ochi proprii minunata Lume a cunoașterii.