Actualizat la: 24.04.2020

„Promovarea cercetării și inovării în afaceri”

Published on: Lun, 02/18/2019 - 09:53

La data de 14 februarie 2019,  în incinta Parcului Industrial Edineț, a avut loc Evenimentul de relaționare a Platformei de Cooperare și Suport în Afaceri cu tematica: ”Promovarea inovațiilor în rândul tinerilor antreprenori” din cadrul proiectului „Edineț – Pol de creștere economică a regiunii de Nord a Republicii Moldova”.

  

Evenimentul a fost organizat de către  Primăria municipiului Edineț în parteneriat cu AO „Centrul de Dezvoltare Comunitară Integrată”, Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), Agenția de Stat pentru Protecția Proprietății Intelectuale (AGEPI), rețeaua Punctelor Naționale de Contact (PNC) a Programului „Orizont 2020” și rețeaua Enterprise Europe Network (EEN).

 

Evenimentul a fost deschis cu un cuvînt de salut de către Domnul Constantin COJOCARI, Primarul municipiului Edinețși Domnul Dmitrii PARFENTIEV, Director general a ANCD. În continuare, Domnul Vadim IAȚCHEVICI, Șef direcție Proiecte Inovaționale din cadrul ANCD a prezentat „Oportunitățile de finanțare a inovațiilor și bunele practici de implementare a proiectelor de inovare și transfer tehnologic în Republica Moldova”. Următoarele prezentări despre „Oportunitățile de finanțare în cadrul Programului „Orizont 2020”, Programul COST și Enterprise Europe Network” au fost susținute de către PNC Domnul Vitalie MORARU și Domnul Nicu VRABIE. Specialiștii de la AGEPI, Domnul Andrei MOISEI a vorbit despre „Rolul proprietății intelectuale în dezvoltarea unei afaceri inovative” și Domnul Petru GROSU despre „Protecția invențiilor, condiții obligatorii si excepții in procesul de brevetare”. Evenimentul a fost moderat de către Doamna Angela CAȘCAVAL, reprezentant al Edineț Busines Hub.

 

La eveniment au participat 30 tineri antreprenori din. mun Edineț si regiunile limitrofe.

  

Scopul evenimentului a fost promovarea  în rândul tinerilor antreprenori, a noilor oportunități de dezvoltare sau inițiere a afacerilor bazate pe inovații, motivarea acestora, oferire suport și informație necesară pentru a-și lansa sau dezvolta o afacere inovativă.

  

Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare stimulează implementarea inovațiilor, activitatea incubatoarelor de inovare și parcurilor științifico-tehnolgice și este deschisă pentru cooperare, oferirea suportului și consultarea celor interesați de a-și lansa sau dezvolta o afacere inovativă.

  

Generația tânără urmează să-și transfere ideile sale inovaționale într-un rezultat vizibil, iar pentru dezvoltarea capacităților tinerilor antreprenori este necesară crearea unei platforme unice și accesibile, în care ei vor avea posibilitatea de a-și împărtăși experiența, prelua bunele practici în implementarea inovațiilor în afaceri și consolidarea relațiilor dintre actorii regionali, naționali și locali, reprezentanții ONG-urilor, sectorului privat și mediului academic.

  

De menționat, Platforma de Cooperare și Suport în Afaceri are ca scop consolidarea relațiilor dintre diferiți actori ce va servi drept catalizator al dezvoltării economice integrate în mun. Edineț, precum și în localitățile din Regiunea Nord a Republicii Moldova.