Actualizat la: 24.04.2020

Aderarea la Programul de Inițiative Comune pentru Rezistența Antimicrobiană, instrument din cadrul programului UE Orizont 2020

Published on: Mar, 02/04/2020 - 15:19

Recent, pe mai multe platforme media a fost plasată noutatea despre intenția Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare de a deveni Membru al Inițiativei Comune de Program pentru Rezistența Antimicrobiană, JPIAMR. Prin această inițiativă, reafirmăm necesitatea de a lărgi conexiunile cercetătorilor la inițiativele promovate în spațiul european de cercetare. Colaborarea întru facilitarea și finanțarea în comun a proiectelor de cercetare în domeniul Sănătății, în particular în Rezistența Anti Microbiană oferă noi oportunități.

  

Provocările la nivel local, regional și internațional în domeniul rezistenței antimicrobiene necesită o abordare bine conturată ce rezultă în suportul și explorarea soluțiilor elaborate. Maniera internaționalizată a cercetărilor, promovată prin intermediul schimbului de cunoștință și experiență, caracteristică actualmente pentru domeniile științei moderne, contribuie direct la îmbunătățirea stării sănătății și la creșterea calității vieții, doar activând împreună pentru a reduce povara AMR la scară globală.

 

Sănătatea este o prioritate din domeniile cercetării si inovării nu doar în Programul UE H2020 dar și în calitate de prioritate strategică în RM. Totodată, în țară există potențialul și infrastructura necesară pentru a activa pe dimensiunea menționată, toate organizațiile din domeniile cercetării-inovării pot participa, în special nouă organizații științifice în subordinea Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, fiind specializate în acest domeniu. Aceste instituții și-au demonstrat necesitatea și capacitatea de a activa în domeniul Anti Microbian, inclusiv și prin cele două proiecte câștigate la concursul anunțat în cadrul Programului Național de cercetare pentru perioada 2020-2023, la Prioritatea Strategică „Sănătate”. Scopul cercetărilor constă în studierea mecanismelor complexe ale AMR cu multiple ramificări disciplinare, dar și în crearea unor noi preparate antimicrobiene.

 

Prin aderarea la JPIAMR, componența țărilor Membre în acest format va crește până la 28. Conducerea JPIAMR au salutat intenția Agenției, exprimând buna dispunere și oferirea întregului suport întru acceptarea solicitării înaintate și în promovarea comună a activităților ulterioare. „Acum Moldova este parte a JPIAMR. O abordare unică în sănătate și în finanțarea cercetărilor, pentru a răspunde la provocările globale în AMR. Membrii Inițiativei exprimă bun venit aderării”, a relatat Dl. Jan-Ingvar Jönsson, Președinte interimar al JPIAMR.