Actualizat la: 11.09.2020

Consultație publică în cadrul Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”

Published on: Vin, 04/19/2019 - 14:00

La data de 18 aprilie, 2019, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare a organizat o consultație publică informativă, care a avut loc în incinta Institutului de Neurologie și Neurochirurgie „Diomid Gherman”, instituție care reprezintă pilonul destinat implementării în practică a celor mai noi realizări ştiinţifice din domeniul neurologiei şi neurochirurgiei, subdiviziunile științifice ale căreia cooperează fructuos cu alte instituții similare de peste hotare. 

  

Evenimentul informativ a fost deschis de dl  Grigore Zapuhlîh, Directorul INN, care a menționat importanța componentei de cercetare și necesitatea de dezvoltare a acesteia prin participarea la Programe naționale și internaționale. Dl Dmitrii Parfentiev, Directorul general al ANCD a remarcat că prin participarea la Apelurile deschise în cadrul Programului „Orizont 2020” și crearea parteneriatelor europene,  sistemul național de cercetare  va prelua cele mai bune practici internaționale și va cunoaște o dezvoltare ascendentă. 

  

Evenimentul a avut drept scop popularizarea și prezentarea oportunităților Programului „Orizont 2020”. Ulterior, reprezentanții rețelei Punctelor Naționale de Contact au prezentat oportunitățile  participării în cadrul programului și au argumentat importanța cooperării internaționale pentru instituțiile de cercetare: participări la evenimente de brokeraj, identificarea de parteneri, conectarea la infrastructura europeană de cercetare, participarea în consorții,  în proiecte internaționale și naționale. 

  

În cadrul sesiunii informative,  dl prof. Ghenadie Curocichin, care reprezintă domeniul Sănătății și medicinei personalizate, având o experiența însemnată de participare în cadrul programului,  a prezentat procedura de elaborare a unei schițe de proiect,  dl Igor Chiosa a prezentat domeniul Știința cu și pentru Societate, dl Oleg Bujor a vorbit despre  Aspectele legale și financiare, dl Artiom Jucov, PNC pe domeniul Sănătate, dl Alexandru Roșca a prezentat oportunitățile Acțiunilor Marie Skłodowska-Curie, program care încurajează mobilitatea transnațională, intersectorială și interdisciplinară a cercetătorilor și dl Vasilii Pușcaș a vorbit despre proiectele naționale de cercetare. 

  

Având în vedere că Programul „Orizont 2020” se finalizează în curând, Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare îndeamnă persoanele interesate să participe la ultimele apeluri deschise și să beneficieze de această oportunitate de a se informa și participa. Acest fapt reprezintă o oportunitate unică de a obţine experienţa necesară pentru participare în următorul Program „Orizont Europa”.