Actualizat la: 13.09.2024

Dezbatere publică: Pachetul de informații pentru concursul de proiecte „Programe de postdoctorat” pentru anii 2025-2026

Published on: Mar, 09/03/2024 - 16:25

Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare lansează în dezbatere publică Pachetul de informații pentru concursul de proiecte „Programe de postdoctorat” pentru anii 2025-2026, în conformitate cu:

-          Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027, aprobat prin HG nr. 1049/2023;

-          Regulamentul de organizare și desfășurare a programelor de postdoctorat, aprobat prin HG nr. 499/2018;

-          Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării, aprobată prin HG nr. 382/2019, cu modificările ulterioare (HG 267/2021);

-          Planul de admitere la programele de postdoctorat cu finanțare bugetară pentru anul 2025, aprobat prin HG nr. 569 din 07.08.2024.

 

Propunerile/observațiile cu privire la conținutul pachetului de informații se vor expedia până la 13 septembrie 2024 la adresa de email: info@ancd.gov.md. Pentru informații suplimentare: (022) 27-27-58 și (022) 23-23-06

 

Concursul de proiecte ”Programe de postdoctorat” pentru anii 2025-2026

 

1. Prioritățile strategice și numărul de locuri cu finanțare de la bugetul de stat sunt stabilite prin HG nr. 1049/2023 și HG nr. 569/2024.

 

1) Sănătate - 8 locuri,

2) Agricultură durabilă, securitate alimentară - 2 locuri,

3) Biotehnologii și protecția Mediului – 2 locuri,

4) Provocări societale – 9 locuri,

5) Tehnologii inovative, energie sustenabilă, digitalizare – 2 locuri.

 

2. Scopul concursului este finanțarea proiectelor de cercetare fundamentală și aplicativă avansată, care vor promova excelența științifică și vor asigura dezvoltarea capacității resurselor umane în domeniul cercetării.

 

3. Obiectivele concursului sunt:

1)      oferirea de oportunități pentru evoluția profesională în cariera de cercetare;

2)      promovarea excelenței științifice;

3)      contribuția la dezvoltarea socio-economică a R. Moldova prin cercetare științifică de performanță și implementarea rezultatelor în sectorul real al economiei.

 

4. Condițiile de participare la concurs

 

a)      La concurs participă organizațiile din domeniile cercetării și inovării, abilitate în condițiile legii, care înaintează dosarul pretendentului.

b)      Teza de doctor habilitat va fi elaborată la specialități prevăzute în nomenclatorul specialităților științifice, HG nr. 199/2013, racordate la prioritățile strategice ale domeniilor cercetării și inovării.

c)      Programele de postdoctorat sunt destinate persoanelor care dețin titlul științific de doctor și au activat în domeniul cercetării și inovării de la 5 până la 15 ani după susținerea tezei de doctor în științe.

d)      Se va reține că propunerea de proiect are drept scop final elaborarea și susținerea tezei de doctor habilitat definită ca o lucrare științifică originală, elaborată în baza propriilor cercetări științifice, care va conține rezultate teoretice și/ sau practice ce demonstrează contribuția autorului în domeniul științei, rezultate principial noi pentru știință și practică, care determină soluționarea unei probleme științifice complexe, de importanță majoră.

e)      Propunerea de proiect va prezenta clar și explicit tema de cercetare, scopul și obiectivele stabilite, metodologia cercetării, etapele de realizare a proiectului de cercetare, indicatorii și termenii de monitorizare și rezultatele scontate.

f)       Postdoctorandul își asumă corectitudinea datelor și informațiilor prezentate, precum și a opiniilor și demonstrațiilor incluse în lucrarea științifică susținută.

g)      La momentul depunerii dosarului, candidatul trebuie să aibă minimum 10 publicații științifice conexe temei de cercetare, publicate după susținerea tezei de doctor, din lista publicațiilor științifice acceptate de către ANACEC, înregistrate în depozite electronice internaționale, naționale și instituționale ( sau acceptate spre publicare, cu prezentarea dovezii de accept, în cazul revistelor cu o listă lungă de așteptare) inclusiv:

1)      cel puțin 4 articole în reviste științifice incluse în Lista bazelor de date acceptate de către ANACEC;

2)      cel puțin 3 articole/teze în lucrările forurilor științifice internaționale de specialitate, ca urmare a prezentării comunicatelor la acestea (dovedite prin programul manifestării);

3)      cel puțin 3 lucrări științifice în calitate de unic autor sau prim autor, ultim autor, autor corespondent, alte roluri care indică contribuția majoră în efectuarea cercetării.  rapoarte sau comunicări la foruri științifice internaționale de specialitate. 

h)      Nu este acceptată, după finalizarea perioadei de depunere a dosarului la concurs (termenul limită conform calendarului concursului) orice tip de modificare sau de îmbunătățire a propunerii.

i)       Dosarele (propunerile de proiect) care nu vor întruni condițiile concursului vor fi declarate neeligibile.

j)       Programele de postdoctorat au o durată de 2 ani, care poate fi extinsă cu 1 an, perioadă de grație (după caz, la cererea justificată depusă de organizație).

k)      Finanțarea de la bugetul de stat pentru un proiect este alocată pentru o perioadă de 24 luni. Pentru perioada de grație de un an nu se va acorda finanțare de la bugetul de stat.

l)       Nu pot fi înaintate la concurs proiecte anterior finanțate sau în curs de finanțare.

m)   Postdoctorandul poate beneficia, de un consultant științific (după caz). Consultantul științific poate fi un doctor habilitat, care întrunește cerințele înaintate de ANACEC, remunerat de organizația-beneficiară din surse proprii.

n)      În cazul în care postdoctorandul renunță la studiile de postdoctorat și reziliază contractul de finanțare până la finalizarea termenului de studii, organizația din domeniile cercetării și inovării va restitui în bugetul de stat suma integrală primită de la Autoritatea contractantă.

o)      După încheierea primului an de realizare a proiectului de postdoctorat, acesta se audiază public în ședința Consiliului științific/Senat al organizației de cercetare. Prelungirea finanțării pentru anul următor se aprobă în baza rezultatelor raportării de către Consiliul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare.

p)      Pe durata realizării programului de postdoctorat, postdoctorandul va respecta prevederile legislației muncii.

q)      Organizația din domeniile cercetării și inovării și postdoctorandul sunt responsabili atât de rezultatele științifice ale programelor de postdoctorat și de respectarea eticii și bunei conduite în cercetarea științifică, cât și de conformarea clauzelor financiare ale contractului.

r)       Programele de postdoctorat cu finanțare de la bugetul de stat se finalizează cu susținerea publică a tezei de doctor habilitat sau a sintezei lucrărilor științifice publicate, cu obținerea titlului de doctor habilitat confirmat prin Decizia Consiliului de Conducere ANACEC.

s)      Organizația din domeniile cercetării și inovării va restitui în bugetul de stat bursa achitată posdoctorandului în cadrul proiectului finanțat de la bugetul de stat, dacă după perioada de grație acesta nu a obținut titlul științific de doctor habilitat în baza susținerii tezei de doctor habilitat sau a sintezei lucrărilor științifice publicate confirmat prin Decizia Consiliului de Conducere ANACEC.

 

5.      Durata de implementare a proiectului

Durata de implementare a unui proiect este 24 luni.

6.      Bugetul proiectului

a)      Bugetul alocat prezentei competiții este de 9200,0 mii lei care vor fi repartizate pe priorități strategice, în conformitate cu Planul de admitere la programele de postdoctorat cu finanțare bugetară pentru anul 2025, aprobat prin HG nr. 569 din 07.08.2024.

b)      Cuantumul finanțării per proiect va fi de 400,0 mii lei (24 luni), câte 200,0 mii lei pentru fiecare an.

c)      Alocația anuală din bugetul de stat pentru proiect va acoperi cheltuielile eligibile conform: HG nr. 382/2019 cu modificările ulterioare - HG 267/2021.

d)      Volumul mijloacelor financiare necesare pentru implementarea proiectului se determină de conducătorul proiectului și economistul/contabilul organizației-executor, care sunt responsabili de corectitudinea calculelor la estimarea costului proiectului și a cheltuielilor pentru activități individuale.

e)      Bursa lunară a postdoctorandului – în mărimea unui salariu mediu primit până la înscrierea la postdoctorat, dar nu mai mult decât salariul mediu pe economie din anul precedent (conform Hotărârii Guvernului nr. 1033/21.12.2023 – constituie 13700 lei). Bursa lunară nu se va modifica pe tot termenul de implementare a proiectului (24 luni).

f)       Organizația din domeniile cercetării și inovării poate solicita finanțare bugetară integrală sau parțială pentru proiectul postdoctoral din cadrul programului de postdoctorat. Se acceptă pentru cofinanțare doar cheltuielile eligibile spre finanțare din bugetul de stat. Cofinanțarea se va confirma prin scrisori de garanție. Cofinanțarea nu poate fi asigurată din sursele alocate de la bugetul de stat.

g)      Cheltuielile se vor argumenta prin calcule care descifrează utilizarea mijloacelor financiare atribuite, inclusiv din sursele proprii ale organizației, în cazul acceptării proiectului spre finanțare.

h)      Devizul de cheltuieli va specifica repartizarea sumei conform codurilor economice a clasificației bugetare, iar calculele se vor argumenta prin estimări (descifrări).

i)       Resursele financiare alocate unei poziții de postdoctorand nu pot fi utilizate pentru realizarea activităților unui alt postdoctorand de pe aceiași sau altă poziție.

j)       Mijloacele bugetare alocate pregătirii cadrelor prin postdoctorat, rămase neutilizate ca urmare a imposibilității de continuare a programului de postdoctorat vor fi restituite de organizația din domeniul cercetării și inovării în bugetul de stat.

 

Categoriile de cheltuieli eligibile

1)      Cod economic 281211 - bursa postdoctorandului.

2)      Achiziționarea serviciilor aferente proiectului de cercetare. Achiziționarea serviciilor se efectuează în bază de contract cu o persoană juridică cu specificarea detaliată a serviciilor ca (cantitate, preț per unitate și total):

cod economic 222710 și codul economic 222720 - Cheltuieli pentru mobilități științifice aferente proiectului de cercetare postdoctorală, pe durata desfășurării proiectului de cercetare conform actelor normative în vigoare;

cod economic 222810 servicii medicale;

cod economic 222910- editarea și publicarea monografiilor, editarea altor tipuri de lucrări științifice și științifico-didactice relaționate proiectului de cercetare;

cod economic 222999- publicarea articolelor științifice;

3)      Alte cheltuieli:

cod economic 281900 - taxa de participare la evenimente științifice;

cod economic 317110 - active nemateriale - cheltuieli legate de obținerea brevetelor;

cod economic 335110 - procurarea materiei prime, materialelor consumabile, inclusiv reactive, animale, inventar de laborator necesare pentru efectuarea experiențelor în scopul realizării proiectului.

Categoriile de cheltuieli neeligibile

a)      cheltuielile pentru menținerea și dezvoltarea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării utilizate în cadrul proiectului;

b)      cheltuielile de salarizare a personalului administrativ, financiar administrativ (contabil) și tehnic.

c)      cheltuieli pentru remunerarea consultantului științific.

 

Lista actelor din care constă dosarul de proiect

1)      Formularul-tip se completează on-line;

Obligatoriu se prezintă:

2)      Copia diplomei de doctor în știință; candidații care au realizat studiile de doctorat și obținut titlul științific de doctor în străinătate, cu excepția României, vor prezenta adițional copia certificatului de recunoaștere și echivalare a diplomei în RM;

3)      CV Europass în limba română;

4)      Lista publicațiilor științifice la proiectul aplicat conform modelului de prezentare a listei publicațiilor aprobat de ANACEC;

5)      Copia buletinului de identitate;

6)      Certificatul de salarizare pentru 12 luni precedente înscrierii la concurs; 

7)      Programul de realizare a activităților din cadrul proiectului pentru anii 2025-2026;

8)      Planul de realizare a proiectului pentru anul 2025;

9)      Devizul de cheltuieli cu descifrări pentru anul 2025 și 2026;

10)  Declarația de confirmare a eligibilității; 

11)  Declarația de responsabilitate a organizației ce înaintează proiectul la concurs prin care își asumă obligația de a restitui în buget bursa achitată postdoctorandului, în termen de 30 de zile după finalizarea perioadei de grație, în cazul când postdoctorandul nu susține teza de doctor habilitat, în termenii stabiliți.

 

Procedura de depunere a propunerii de proiect 

a)      Propunerea de proiect împreună cu actele din care constă dosarul de proiect se depun online în platforma web a ANCD:https://intranet.ancd.gov.md/ro/coordinator/register(formularul propunerii de proiect se completează în platformă, iar documentele suplimentare semnate și ștampilate se încarcă în platformă).

b)      Pentru propunerile de proiecte declarate câștigătoare, la etapa de contractare, propunerea de proiect pe suport de hârtie se prezintă în original într-un singur exemplar la sediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, bd. Stefan cel Mare și Sfânt nr. 180, et. 11, bir. 1103.

 

Termenul limită de depunere a dosarelor este: 16 octombrie 2024, ora 17.00.

 

Criteriile de expertiză a propunerilor de proiect sunt:

a) relevanța tehnico-științifică și excelența proiectului;

b) impactul socio-economic potențial al proiectului corelat cu rezultatele scontate;

c) programul de realizare a activităților în cadrul proiectului, termenele și costurile solicitate (inclusiv indicatorii monitorizați – livrabilele măsurabile);

d) performanța științifică a postdoctorandului.

 

 

Calendarul concursului

 

Dezbaterea publică a pachetului de informații

03.09.2024

Lansarea concursului

16.09.2024

Termenul limită pentru înaintarea dosarelor

16.10.2024

Examinarea eligibilității propunerilor de proiecte

17.10.2024 -21.10.2024

Publicarea informației privind eligibilitatea/neeligibilitatea dosarelor

22.10.2024

Contestarea rezultatelor eligibilității

23.10.2024-25.10.2024

Expertiza dosarelor eligibile

25.10.2024 –29.11.2024

Publicarea rezultatelor expertizei

02.12.2024

Contestarea rezultatelor expertizei

03.12.2024-05.12.2024

Validarea rezultatelor expertizei de către Consiliul ANCD și aprobarea finanțării

decembrie 2024

Publicarea listei finale selectate și aprobate pentru finanțare 

decembrie 2024

Contractarea proiectelor de cercetare

01.01.2025-31.01.2025

 

11. Documentele instructive (partea tehnică și partea financiară).

 

1)      Formularul-tip

2)      Programul integral de realizare a proiectului

3)      Planul anual de realizare a proiectului

4)      Devizul de cheltuieli pentru fiecare an în parte

5)      Declarația de responsabilitate

6)      Declarație de confirmare a eligibilității

7)      HG nr. 1049/2023 cu privire la Programul Național în domeniile cercetării și inovării  pentru anii 2024-2027

8)      HG nr. 382/2019 cu privire la Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării

9)    HG nr. 267/2021 pentru modificarea anexelor nr.1 şi nr. 2 la Hotărârea Guvernului nr. 382/2019 cu privire la aprobarea Metodologiei de finanţare a proiectelor din domeniile cercetării şi inovării

10)  HG nr. 499/2018 cu privire la aprobarea Regulamentului de organizare și desfășurare a programelor de postdoctorat

11)  HG nr. 569/2024 cu privire la planul de admitere la programe de posdoctorat pentru anul 2025.

12)  Recomandări Postdoctorat de către ANACEC.

 

12. Date de contact:

m. Chişinau, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180, et 11, bir. 1103,

tel: (022) 27-27-58 și (022) 23-23-06

Suport tehnic: tel. (022) 232 411(Veronica Bîlici) și (022) 29-48-61 (Vitalii Cojucari)  

e-mail: nelea.postovanu@ancd.gov.md