Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare lansează în dezbatere publică Pachetul de informații pentru concursul de proiecte „Proiecte pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul Orizont Europa pentru anul 2025”, în conformitate cu:
- Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027, aprobat prin HG nr. 1049/2023;
- Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării, aprobată prin HG nr. 382/2019, cu modificările ulterioare (HG 267/2021);
Propunerile/observațiile cu privire la conținutul pachetului de informații se vor expedia până la 16 septembrie 2024 la adresa de email: info@ancd.gov.md. Pentru informații suplimentare: (022) 27-04-45 și +373 67733091
Concursul de proiecte „Proiecte pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul Orizont Europa pentru anul 2025”
Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare anunţă lansarea concursului de proiecte „Proiecte pentru dezvoltarea capacităților de participare la Programul Orizont Europa pentru anul 2025”.
1. Scopul concursului
Creșterea capacităților organizațiilor publice din domeniile cercetării și inovării cu activitate de cercetare prevăzută în statut, de a participa cu succes la concursurile din cadrul Programului Orizont Europa al Uniunii Europene, prin depunerea de propuneri de proiecte de cercetare și inovare, fie ca solicitant individual, fie în parteneriat cu organizații de cercetare din țări din Uniunea Europeană.
2. Obiectivul concursului
- Sporirea capacității organizațiilor publice din domeniile cercetării și inovării de a depune propuneri de proiecte în cadrul Programului Orizont Europa;
- Creșterea ratei de participare a Republicii Moldova în Programul Orizont Europa.
3. Prioritățile și direcțiile strategice sunt stabilite prin HG nr. 1049/2023.
- Sănătate;
- Agricultură durabilă, securitate alimentară;
- Biotehnologii și Protecția Mediului;
- Provocări societale;
- Tehnologii inovative, energie sustenabilă, digitalizare.
4. Condițiile de participare
4.1 Beneficiarii finanțării proiectelor sunt organizațiile de drept public din domeniile cercetării și inovării din Republica Moldova care desfășoară activități de cercetare și dezvoltare conform actului de constituire/statutului.
4.2 Condiții înaintate față de organizații:
a) organizația să nu fie declarată conform legii în stare de insolvabilitate sau conturile sale bancare să nu fie blocate conform unei hotărîri judecătorești irevocabile;
b) organizația să dispună de dreptul de a desfășura activitate de cercetare și inovare în baza actului de constituire/statutului;
c) organizația nu are restanțe la bugetul public național cu termenul de scadență expirat;
d) organizația să nu fi încălcat prevederile altui contract de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării încheiat anterior.
e) organizația nu a încălcat prevederile cadrului normativ în timpul participării la alte concursuri și/sau implementării proiectelor de cercetare și inovare.
4.3 Condiții înaintate față de conducătorul de proiect:
a) deține titlul de doctor sau doctor habilitat în științe.
b) este angajat în cadrul organizației din domeniile cercetării și inovării.
4.4 Propunerile de proiect vor prezenta clar şi explicit rezultatele preconizate, inclusiv descrierea perspectivelor colaborării naționale și internaționale în scopul participării la programele europene de cercetare și inovare.
4.5 În cadrul proiectului poate participa o singură persoană sau un grup de persoane, incluzând după caz: cercetători științifici cu experiență, doctoranzi, masteranzi atrași de tema propusă pentru cercetare.
4.6 Persoanelor care fac parte din echipa de cercetare în cadrul unui astfel de proiect le este permisă o singură participare anuală la brokeraj/intermediere pe tematica specifică competițiilor Orizont Europa de interes pentru cercetătorii din Republica Moldova.
4.7 Este interzisă depunerea de proiecte care au în vedere activităţi deja finanţate sau în curs de finanţare din alte surse naţionale şi/sau străine.
4.8 Propunerile de proiect care nu vor respecta condițiile concursului vor fi declarate neeligibile și se vor elimina din concurs.
4.9 Se va exclude orice tip de modificare sau de îmbunătăţire a propunerii de proiect după depunerea dosarului la concurs.
5. Obligația beneficiarului
5.1 Beneficiarul se obligă până la finalizarea activităților finanțate să depună o propunere de proiect de cercetare și/sau inovare eligibilă în cadrul Programului Orizont Europa, asumându-și cel puțin rolul de Task/Co-Task Leader în cadrul programului de lucru al propunerii de proiect.
5.2 În cazul în care beneficiarul finanțării nu a depus o propunere de proiect eligibilă în cadrul Programului Orizont Europa până la finele termenului de implementare a proiectului, acesta se obligă să restituie integral mijloacele financiare alocate de la bugetul de stat.
6. Durata de implementare a proiectului
Durata de implementare a unui proiect este 12 luni.
7. Bugetul proiectului
7.1 Bugetul alocat prezentei competiții estede 2,5 milioane lei care vor fi repartizate pe priorități și direcții strategice, în conformitate cu rezultatele concursului.
7.2 Finanțarea proiectului pentru toată perioada de implementare a proiectului va constitui:
a) până la 100 mii lei per proiect pentru proiectele de cercetare și inovare (proiecte de tip R&I research&innovation actions sau Innovation Action);
b) până la 75 mii lei per proiect pentru proiectele de creștere a capacității (proiecte de tip C&S coordination&support actions);
c) până la 50 mii lei per proiect pentru proiectele cu burse individuale (proiecte de tip Individual Felowship MSCA - Marie Sklodowska Curie Actions).
7.3 Volumul mijloacelor financiare necesare pentru implementarea proiectului se determină de conducătorul proiectului și economistul/contabilul organizației-executor, care sunt responsabili de corectitudinea calculelor la estimarea costului proiectului și a cheltuielilor pentru activități individuale.
NOTĂ:
a) Responsabilitatea pentru utilizarea conformă a mijloacelor bugetare alocate revine organizației-executoare și conducătorului de proiect.
b) Devizul de cheltuieli va specifica repartizarea sumei din bugetul de stat conform codurilor economice a clasificației bugetare, iar calculele se vor argumenta prin estimări (descifrări).
8. Categoriile de cheltuieli eligibile
Din bugetul de stat sunt eligibile următoarele cheltuieli de bază:
Cod economic 222999
1) Servicii de scriere de propuneri de proiecte Orizont Europa (achiziționarea serviciilor se efectuează în bază de contract de prestări servicii cu unul sau mai mulți angajați ai organizației cu specificarea detaliată a serviciilor prestate);
2) Participarea la cursuri de scriere a propunerilor de proiecte Orizont Europa și de management de proiecte Orizont Europa;
Cod economic 222720
3) Realizării de schimburi de personal (staff exchange) în organizații de cercetare și inovare din Uniunea Europeană cu experiență în scriere și implementare de proiecte finanțate prin programele Orizont 2020 și Orizont Europa;
4) Participare la evenimente de brokeraj/intermediere pe tematica specifică competițiilor programului orizont Europa de interes pentru cercetătorii din Republica Moldova.
NOTĂ:
Persoanele participante la activitățile menționate la pct. 8 sunt angajați ai organizației care a depus proiectul.
9. Categoriile de cheltuieli neeligibile
a) cheltuielile pentru menținerea și dezvoltarea infrastructurii publice din domeniile cercetării și inovării utilizate în cadrul proiectului.
b) Alte cheltuieli decât cele menționate în punctul 8.
10. Lista actelor din care constă dosarul de proiect
10.1 Formularul tip se completează on-line; pentru informație introductivă; DESCARCĂ AICI
10.2 Programul de realizare; DESCARCĂ AICI
10.3 Devizul de cheltuieli cu descifrări pentru anul 2025; DESCARCĂ AICI
10.4 Declarație de confirmare a eligibilității; DESCARCĂ AICI
10.5 Copia actului de constituire sau statutului organizației aplicante;
10.6 Certificat sau extras din sistem privind lipsa sau existența restanțelor la bugetul public național
10.7 Fișa informativă a propunerii de proiect; DESCARCĂ AICI
10.8 CV-ul europass al conducătorului de proiect;
10.9 Alte documente (după caz)
NOTĂ:
Actele necesare pentru dosarul de proiect vor fi încărcate cu semnăturile și parafele de rigoare, în caz contrar vor fi declarate neeligibile.
11. Procedura de depunere a propunerii de proiect
11.1 Propunerea de proiect împreună cu actele din care constă dosarul de proiect se depun online în platforma web a ANCD:https://intranet.ancd.gov.md/ro/coordinator/register (formularul propunerii de proiect se completează în platformă, iar documentele suplimentare semnate și ștampilate se încarcă în platformă).
11.2 Pentru propunerile de proiecte declarate câștigătoare, la etapa de contractare, propunerea de proiect pe suport de hârtie se prezintă în original într-un singur exemplar la sediul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare, bd. Stefan cel Mare și Sfânt nr. 180, et. 11, bir. 1100.
12. Termenul limită de depunere a dosarelor este: 17.10.2024, ora 17.00.
13. Criteriile de evaluare a propunerilor de proiect sunt:
- Relevanța tehnico-științifică și excelența proiectului;
- Impactul socio-economic potențial al proiectului corelat cu rezultatele scontate și rentabilitatea;
- Programul de realizare a activităților în cadrul proiectului, termenele și costurile solicitate (inclusiv indicatorii monitorizați – livrabilele măsurabile);
- Componența echipei de cercetare.
14. Calendarul concursului
Dezbaterea publică a pachetului de informații | 03.09.2024 |
Lansarea concursului | 17.09.2024 |
Termenul limită pentru înaintarea dosarelor | 17.10.2024 |
Examinarea eligibilității propunerilor de proiecte | 18.10.2024 -22.10.2024 |
Publicarea informației privind eligibilitatea/neeligibilitatea dosarelor | 23.10.2024 |
Contestarea rezultatelor eligibilității | 24.10.2024-26.10.2024 |
Expertiza dosarelor eligibile | 27.10.2024 –30.11.2024 |
Publicarea rezultatelor expertizei | 02.12.2024 |
Contestarea rezultatelor expertizei | 03.12.2024-05.12.2024 |
Validarea rezultatelor expertizei de către Consiliul ANCD și aprobarea finanțării | decembrie 2024 |
Publicarea listei finale selectate și aprobate pentru finanțare | decembrie 2024 |
Contractarea proiectelor de cercetare | 01.01.2025-31.01.2025 |
15. Documentele instructive (partea tehnică și partea financiară).
15.1 Fișa de evaluare (vizualizare AICI);
15.2 HG nr.1049 din 21.12.2023 cu privire la Programul Național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027 (vizualizare AICI);
15.3 HG 382/2019 cu privire la Metodologia de finanțare a proiectelor din domeniile cercetării și inovării (vizualizare AICI).
15.4. HG 1058 din 21.12.2023 cu privire la modificarea Hotărârii Guvernului nr. 10/2012 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la delegarea salariaților entităților din Republica Moldova (vizualizare AICI).
16. Date de contact:
m. Chişinau, bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 180
Direcția proiecte inovaționale: tel. (022) 27-04-45; +373 67733091
Suport tehnic: tel. 022 23-78-26
e-mail: aliona.mereuta@ancd.gov.md