Actualizat la: 13.09.2021

Excelența științifică și H2020. Atelier de instruire cu experți din Lituania (25-27 iunie 2019)

Published on: Mie, 06/26/2019 - 14:06

  Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), și Rețeaua de Transfer Tehnologic Moldovei (RTTM), găzduiește, la 25 iunie 2019, la Chișinău, un  atelier de instruire prin participarea în Programul UE  Orizont 2020.

   La atelierul de lucru au fost invitați reprezentanți ai Centrului de Inovare Lituanian, partener în cadrul proiectului Enterprise Europe Network.

   Obiectivul acestui modul de instruire este familiarizarea cu metodologia de evaluare a ideilor inovative de afaceri  în vederea reducerii riscurilor de eșec și dezvoltării unor afaceri de succes bazate pe tehnologii noi. Excelența științifică, industria  competitivă și abordarea provocărilor societale se află în centrul programului Orizont 2020, iar finanțarea specifică va asigura aducerea rapidă pe piață a celor mai bune idei și utilizarea acestora în orașele, spitalele, fabricile, magazinele și locuințele noastre - a menționat dl.  Dmitrii Parfentiev, Directorul General ANCD la întâlnirea cu colegii din Lituania.

   Experții lituanieni au menționat că procesul inovativ este, prin excelență  – o noutate (de produs, proces, piață, organizare), aplicarea (punerea în practică) a noutății, orientarea către un scop, presupune utilizatori – utilizatorii – percep un avantaj sub formă de valori, etc.

  Atelierul de instruire a abordat teme privindmetode de bune practice și tehnici de transfer tehnologic și inovare pentru întreprinderile mici și mijlocii, antreprenoriat și inovare, procese de inovare, elemente de proprietate intelectuală-industrială, procese de transfer tehnologic, exercițiu de grup, evaluarea ideilor inovative de afaceri, evaluarea eficienței investițiilor în tehnologii, studiu de caz, strategii ale IMM în cazul tehnologiilor inovative;

   La 26 iunie 2019, atelierul se va desfășura la Cimișlia, în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională Sud. Temele ce urmează a fi discutate și prezentate de către experții lituanieni sunt: participarea tinerilor la dezvoltarea rurală; tehnologii în agricultură - 2030: tendințe globale; digitizarea în industrie; instrumente de sprijin a afacerilor în Lituania - cele mai bune practici și oportunități pentru companiile din Moldova; inovațiile – calea spre succes.

  La 27 iunie 2019, atelierul se va desfășura la Soroca, în parteneriat cu ProEntranse și Incubatorul de Afaceri din Soroca. Temele ce urmează a fi discutate și prezentate de către experții lituanieni sunt: transferul tehnologic, inovare și posibilități de export în UE pentru întreprinderile din industria confecțiilor și textile; standardele europene de calitate, legislația și alte documente conexe solicitate de Uniunea Europeană; clusterele: oportunități de cooperare internațională, cele mai bune practici din Uniunea Europeană.