Actualizat la: 05.12.2024

Finanțarea cercetării, prin intermediul competițiilor de proiecte, va fi susținută, în continuare, de instituțiile de resort

Published on: Sâm, 07/20/2024 - 11:49

Informații cu privire la finanțarea proiectelor de cercetare și inovare pentru anii 2024-2025, lansarea noilor concursuri de proiecte, dar și rezultatele înregistrate de către ANCD pe parcursul primului semestru al anului 2024 au fost făcute publice în cadrul conferinței de presă din 19 iulie 2024, susținute de secretarul de stat în domeniile cercetării și inovării al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), dr. Adriana CAZACU și directorul general al Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), dr. hab. Aurelia HANGANU.

 

În cadrul conferinței, secretarul de stat în domeniile cercetării și inovării al Ministerului Educației și Cercetării (MEC), Adriana Cazacu, s-a referit la finanțarea cercetării în Republica Moldova și activitățile ministerului de resort pentru sectorul dat, anul 2024 fiind considerat unul de cotitură. „În primul rând, în anul 2024, a fost aprobat Programul național în domeniile cercetării și inovării pentru anii 2024-2027. Este un program ambițios, care necesită mijloace financiare substanțiale pentru implementarea acestuia. Obiectivele de bază ale programului dat sunt: dezvoltarea sistemului național de cercetare și inovare, dar și creșterea eficienței și impactului investițiilor financiare în cercetare, modernizarea infrastructurii de cercetare. Bugetul total, alocat pentru domeniile cercetării și inovării, pentru anul 2024 constituie 651 mln. lei, din care 80% din mijloacele respective sunt destinate nemijlocit finanțării cercetării și inovării și au fost destinate finanțării instituționale, celelalte 20% fiind destinate pentru finanțarea  de proiecte”, a declarat secretarul de stat.

 

De asemenea, oficialul a menționat că începând cu anul 2024, finanțarea instituțională a cercetării și inovării se efectuează conform unei noi metodologii și are drept scop creșterea calității și intensității activității în cercetare, consolidarea stabilității instituționale, valorificarea maximală a potențialului științific, îmbunătățirea infrastructurii publice de cercetare și stimularea excelenței în cercetare și inovare. 23 de organizații de drept public din domeniul cercetării și inovării beneficiază de finanțare instituțională, care este acordată în baza unor competiții de programe instituționale. Astfel, au fost depuse 114 programe de cercetare, dintre care 104 au fost avizate pozitiv și au primit finanțare. În anul curent au fost majorate salariile cercetătorilor. S-a modificat valoarea de referință de la 1900 la 2300 de lei, acest fapt determinând o creștere salarială de 21,5%.

 

Adriana Cazacu a asigurat că Ministerul Educației și Cercetării va continua să susțină finanțarea cercetării prin intermediul competițiilor de proiecte. „Ne dorim ca acest raport 80/20 să se modifice din an în an, majorând alocațiile financiare pentru competiția de proiecte. În special, ne propunem să creștem suma alocată pentru tinerii cercetători, precum și altor proiecte care vor contribui nemijlocit la creșterea participării la Programele Orizont Europa. Credem că, competitivitatea va duce, în mod evident, la creșterea calității de cercetare și la identificarea celor mai buni cercetători”, a subliniat secretarul de stat.

 

La rândul său, directorul general al Agenției, Aurelia  Hanganu, a venit cu detalii privind competițiile derulate în anul 2024, conform Programului național în domeniile cercetării și inovării,  prezentând rezultatele concursurilor de proiecte. „Pentru acest an au fost planificate 5 concursuri de proiecte, ce țin de stimularea excelenței în cercetare, tineri cercetători, inovare, transfer tehnologic și vouchere inovaționale. Așteptăm cu nerăbdare documentele de politici, care să ne permită să lansăm și alte tipuri de concursuri care sunt prevăzute în acest program de stat. Ne referim, inclusiv, la Strategia SMART, unde se preconizează efort important pentru dezvoltarea infrastructurii și direcțiilor stabilite în acest document. Nemijlocit, în cadrul concursurilor naționale, organizate în acest an de ANCD, au fost depuse  198 de propuneri de proiecte, eligibile fiind declarate 160 de proiecte. Au fost avizate pozitiv, în două faze, de către experții independenți și apoi de către Panelul de experți - 135 de proiecte, reținute pentru finanțare - 56 de proiecte, ceea ce constituie 28% din numărul total de proiecte. Pentru aceste 56 de propuneri proiecte se vor aloca 23 mln. lei pentru următoarea perioadă de 18 luni”, a subliniat Aurelia  Hanganu. 

 

Directorul general al Agenției, a menționat că cele mai multe propuneri de proiecte au fost depuse la concursul Stimularea excelenței în cercetare (124 propuneri de proiecte). Pe locul doi se clasează proiectele pentru Tineri cercetători, la care au fost depuse 46 propuneri de proiecte, iar pe locul 3 - Vouchere inovaționale cu 12 propuneri. La Inovare au fost depuse 8 propuneri de proiecte și Transferul tehnologic - 7 propuneri.  Referindu-se la instituții, cele mai multe propuneri de proiecte vin de la USM - 64 de propuneri. Pe locul 2 s-a situat UTM cu 31 de propuneri de proiecte. USARB a ocupat locul 3, cu 25 propuneri de proiecte, iar pe locul 4 s-a clasat USMF, cu 24 de propuneri de proiecte.

 

Referindu-se la lansarea noilor concursuri de proiecte, directorul ANCD, Aurelia Hanganu, a  anunțat că se așteaptă o participare interesantă din partea organizațiilor de cercetare și inovare la concursul proiectelor moldo-poloneze, care a fost lansat săptămâna trecută. „Concursul bilateral moldo-turc este în proces de realizare. În curând vor fi făcute publice rezultatele finale ale concursului bilateral moldo-german și va fi lansat concursul bilateral moldo-turc pe proiecte complexe. În același timp, se lucrează la pachetele de lucru pe două apeluri multilaterale în cadrul consorțiului Water4All, care va fi lansat oficial în septembrie. La fel și în apelul multilateral Biodiversa+, pentru care a fost lansat pre-anunțul pentru concurs, toamna este preconizată publicarea propriu-zisă a concursului și recepționarea propunerilor de proiecte”,  a relevat directorul ANCD.

 

La final,  secretarul de stat în domeniile cercetării și inovării al MEC, Adriana Cazacu și directorul general al ANCD, Aurelia  Hanganu, au ținut să încurajeze echipele de cercetători din Republica Moldova să participe la concursurile lansate și să beneficieze inclusiv de oportunitățile financiare, utilizând recomandările individuale ale experților.