La Chișinău Arena și-a deschis lucrările cel mai mare eveniment dedicat inovației și tehnologiei din Republica Moldova – Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024, organizat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Inovațiilor și Dezvoltării Durabile „Impuls”, sub patronajul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova.
Evenimentul de unicat și-a deschis lucrările la 21 noiembrie 2024. În prima zi de Forum, participanții au avut șansa să cunoască și să comunice cu experți din Republica Moldova, Georgia, Armenia, Emiratele Arabe Unite, Letonia, Kazahstan, Serbia, Turcia, fiecare dintre ei având o vastă experiență și expertiză în cercetare, dezvoltare și implementare de soluții inovatoare. Moderatorul Robert Khachatryan a fost primul expert care a salutat publicul, un expert apreciat în managementul învățământului superior, controlul calității și guvernanța datelor din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite).
La deschiderea Forumului, cu mesaje de salut au fost prezenți Aurelia Hanganu, director general al ANCD, secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu, Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie al RM (CCI al RM), Elena Simciuc, director general al Agenției internaționale de marketing și producție în domeniul educației online „LevelUp Academy”.
În mesajul său de salut, Aurelia Hanganu, director general al ANCD, a subliniat importanța acestui eveniment pentru Republica Moldova, precizând că acesta este unul special, conceput ca o masă rotundă imaginară, ce reunește reprezentanți ai mediului de cercetare și ai celui economic, dar și ai societății în genere: medicină, cultură, societate civilă, cei interesați de inovații în educație. Conducerea Agenției a subliniat că această ediție a Forumului a fost propusă ca un punct de întâlnire pentru experți internaționali și locali, inovatori, autori de renume, lideri de opinie, precum și pentru toți cei pasionați de inovație și tehnologie. „Evenimentul își propune să ofere inspirație și direcție celor implicați în cercetare. Dorim să ajutăm cercetătorii să-și adapteze activitatea pentru a răspunde nevoilor societății, să-i susținem pe cei care au potențial de absorbție a cunoștințelor și inovațiilor în identificarea experților și consultanților, precum și să facilităm comunicarea în etapa de constituire a consorțiilor, a conceptualizării programelor viitoare”, a menționat Aurelia Hanganu.
În calitatea sa de conducător al ANCD, instituție ce implementează politica statului, în domeniul cercetării și inovării, directorul Aurelia Hanganu s-a referit și la activitatea Agenției, organizarea concursurilor de proiecte pe diferite dimensiuni, prevăzute în Programul Național pentru Cercetare și Dezvoltare și realizarea celor trei obiective de bază: dezvoltarea cercetărilor de excelență, impulsionarea activităților inovaționale și creșterea ratei de participare în programul Orizont Europa. În context, directorul ANCD a subliniat că Forumul va oferi idei pentru cei care fac cercetări, va prezenta soluții practice pentru transformare digitală etc, precum și va stimula dialogul, colaborarea între părțile interesate.
Cu detalii privind Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024 a venit Elena Simciuc, director general al Agenției internaționale de marketing și producție în domeniul educației online „LevelUp Academy”. Reprezentând unul din organizatorii Forumului, Elena Simciuc a subliniat că participarea la Forum oferă o posibilitate în plus pentru extinderea contactelor de afaceri și accesul la angajați valoroși. „În cadrul sesiunilor cu speakerii internaționali care vin din Georgia, Kazahstan, Letonia etc. vor fi expuse studii de caz și exemple de succes din domeniul inovării, digitalizării și utilizării inteligenței artificiale în afaceri. De asemenea, în cadrul masterclass-urilor interactive vor fi prezentate subiecte precum identificarea oportunităților de finanțare, marketing digital și management organizațional. Participanții vor avea ocazia să învețe direct de la experți despre implementarea soluțiilor inovative în practică. De asemenea, Universitățile vor prezenta tehnologiile și rezultatele cercetărilor realizate, iar mediul de afaceri va putea identifica soluțiile necesare pentru dezvoltarea sa”, a subliniat Elena Simciuc.
Importanța forumului dedicat inovațiilor a fost reliefată și secretarul de stat al Ministerului Educației și Cercetării, Adriana Cazacu. Demnitarul a detaliat prioritățile ministerului în domeniile cercetării și inovării, precum și rezultatele obținute în acest domeniu important. „În ultimii doi ani s-a făcut foarte multe în domeniile cercetării și inovării. Suntem în primul an de implementare al Programului Național pentru Cercetare și Inovare, care este principalul document de politici pentru dezvoltarea domeniilor date. Unul dintre obiectivele acestui program este dezvoltarea și consolidarea continuă a legăturilor dintre mediul de cercetare și cel de afaceri. Suntem conștienți de faptul că inovarea și transferul tehnologic sunt motoare esențiale ale dezvoltării economice, competitivității și progresului social. Foarte important este, bineînțeles, creșterea investițiilor în domeniile menționate”, a declarat Adriana Cazacu.
De asemenea, secretarul de stat a anunțat despre aprobarea Programului de specializare inteligentă a Republicii Moldova pentru anii 2024-2027 „Smart Moldova”, program foarte important și pentru atragerea fondurilor, care urmează să fie implementat. În șirul acțiunilor preconizate, au fost menționate: actualizarea cartografierii infrastructurii de cercetare, crearea documentului de politici care ar permite accesul liber la infrastructura publică de cercetare și alte documente esențiale în acest scop etc.
Sergiu Harea, președintele Camerei de Comerț și Industrie al RM (CCI al RM), partener strategic al evenimentului, în discursul său, a menționat ca prioritate strategică pentru anul 2024 preluarea celor mai bune practici internaționale pentru sporirea competitivității companiilor autohtone. Președintele CCI a remarcat în acest sens necesitatea unei conexiuni solide între inovație, mediul academic și transferul tehnologic. „În acest context, vine un eveniment de importanță majoră pentru mediul de afaceri – Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024. Reunirea, în cadrul acestui forum, a companiilor din Republica Moldova și partenerilor internaționali din Armenia, Georgia, Kazahstan și alte țări va oferi o platformă excelentă pentru a învăța din experiențele altora, care să ne ajute să implementăm soluții inovatoare în companiile noastre. Sunt sigur că acest eveniment va contribui la consolidarea și competitivitatea afacerilor”, a menționat Sergiu Harea.
Prima zi de forum a găzduit două paneluri de discuții cu participarea ctorior cheie în domeiile cercetării și inovării: „Inovații și realitate: soluții pentru provocările modern” și „Universitățile și mediul de afaceri: sinergie pentru profesiile viitorului?”, în care au fost prezentate soluții inovative și tehnologii de ultimă oră, iar specialiști din diverse domenii au discutat despre impactul tehnologiei asupra economiei, educației și societății.
De asemenea, în aceeași zi au fost desfășurate masterclass-urile privind descoperirea oportunităților de finanțare: analiza și decodarea apelurilor de proiecte europene cu ajutorul Inteligenței Artificiale (IA), optimizarea proceselor de lucru cu ajutorul IA și despre îmbunătățirea abilităților de comunicare publică cu ajutorul IA.
Reamintim că timp de două zile, 21-22 noiembrie, își desfășoară lucrările Forumul Golden Juggernaut InnoTech 2024. La Forum sunt așteptați peste 1000 de participanți fizic, care au optat pentru interacțiune cu experți și lideri din industrie în cadrul panelurilor de discuție, precum și masterclass-urilor, în timp ce mai mult de 500 de persoane s-au înregistrat pentru evenimentul online.
Transmisiunea live-stream a fost asigurată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) și poate fi accesată la link-ul: https://www.youtube.com/watch?v=VXE6PKvMbV8