Actualizat la: 09.12.2023

JPIAMR

Titlul proiectului: JPIAMR – Antimicrobial Transmission interventions

Acronim: JPIAMR-Action

Finanțator: Comisia Europeană

Coordonator: VETENSKAPSRADET (SRC), Suedia

Perioada de implementare: 2021- 2025

Parteneri: 26 parteneri 

 

Obiectivul acestei initiative de programare comuna este combaterea rezistentei antimicrobiene care ameninta sanatatea oamenilor. Pentru indeplinirea acestui scop intr-un interval de 5 ani, initiativa de programare comuna isi propune:

  • identificarea de noi markeri moleculari - identificarea de markeri utili, cu scopul de a crea instrumente pentru diagnostic rapid, si potentiale tinte pentru noi antibiotice prin modelare pe calculator. In aceasta privinta, se estimeaza identificarea a 40-80 de markeri noi.
  • identificarea de noi molecule prioritare pentru dezvoltarea de antibiotice - exista o nevoie critica pentru noi antibiotice, aceasta initiativa sprijinind dezvoltarea de molecule pana in faza I a studiilor clinice. Se doreste indentificarea a 40-50 de astfel de molecule.
  • identificarea a cel putin trei metode alternative de tratament - aceste metode se pot baza pe noi principii, pe combinatii intre cele existente, sau pe combinatii intre principiile vechi si noi.
  • perfectionarea prescrierii de antibiotice prin dezvoltarea de metode de diagnostic, care sa permita in cateva ore, identificarea unei linii bacteriene si a susceptibilitatii acesteia la tratamantul antibiotic - in cazul majoritatii infectiilor bacteriene este nevoie de cateva zile pentru identificarea agentului patogen si a tiparului de susceptibilitate a acestuia. Pana la acel moment, pacientului i se prescriu deja antibiotice care pot fi ineficiente, sau au un spectru larg, fapt ce poate duce la cresterea riscului de rezistenta.
  • dezvoltarea de strategii pentru modelarea situatiilor epidemiologice, a evaluarii riscului si a ponderii rezistentei antimicrobiane - aceasta tema presupune cercetarea instrumentelor metodologice pentru modelarea matematica a evaluarii riscului, a raspandirii globale a rezistentei, precum si cunoasterea impactului clinic si economic al rezistentei antimicrobiene. Persoanele interesate de aceasta initiativa, si nu numai, vor fi invitate sa formeze o retea de colaborare privind colectia de date, controlul calitatii, interoperabilitatea si accesul la date si la instrumentele de modelare.

 

Țări partenere: Suedia, Franța, Finlanda, Spania, Israel, Canada, Argentina, Germania, Belgia, Italia, Irlanda, Marea Britanie, Danemarca, Polonia, Moldova, Letonia, Norvegia, Lituania, Ungaria, Estonia.