Actualizat la: 03.12.2024

Liderii în transformare digitală - în dialog despre inovație și progres la Golden Juggernaut Innotech Forum 2024

Published on: Dum, 11/24/2024 - 13:22

Lucrările Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024 au continuat la Chișinău Arena, la 22 noiembrie 2024, cea de-a doua zi de forum fiind dedicată sesiunilor de lucru, întâlnirilor de brokeraj și masterclass-urilor

 

Participanții la forum au fost salutați de Vitalie Moraru, șef al Oficiului național Orizont Europa din cadrul Agenției Naționale pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD), care a moderat sesiunea „Transformare digitală pentru o experiență organizațională și a clienților îmbunătățită”. Vitalie Moraru a subliniat necesitatea menținerii unui dialog permanent pentru inovație și progres. „Transformarea digitală nu este doar despre adoptarea tehnologiilor, ci și despre schimbarea modului în care gândim, inovăm și interacționăm cu clienții. Aceasta este cheia pentru a rămâne relevanți și competitivi”, a declarat Vitalie Moraru.

 

Experți internaționali de prestigiu, reuniți în cadrul sesiunii, au împărtășit perspective valoroase despre transformarea digitală și impactul acesteia asupra organizațiilor și clienților. La sesiune au fost abordate subiecte esențiale pentru companii și instituții care își doresc să rămână competitive într-o lume dinamică și interconectată.

 

Printre speakerii remarcabili s-au numărat: Natalia Beregoi, consultant în servicii de transformare la Uniunea Europeană de Radiodifuziune din Elveția, care a vorbit despre integrarea proceselor de învățare în transformarea organizațională; Adrian Savciuc, specialist în transformare digitală, care s-a referit la viitorul centrat pe date și modalitatea de utilizare a resurselor strategice de către organizații; Valērijs Dombrovskis, director al programului de licență „Psihologie în Afaceri” la Universitatea RISEBA, care a prezentat rolul identității digitale și al imersiunii în crearea experiențelor excepționale pentru clienți; Zane Rascevska, șef al Centrului de Învățare Continuă la Universitatea RISEBA, care a oferit strategii scalabile pentru dezvoltarea unei forțe de muncă adaptabile în era digitală.

 

Istorii de succes, provocări, soluții digitale aplicate au fost prezentate și în cadrul sesiunii „Susținerea organizațiilor pregătite pentru viitor prin date, inteligență artificială și guvernanță etică”, moderată de Natalia Beregoi. Cu un discurs captivant în cadrul acestei sesiuni a venit Robert Khachatryan, un expert apreciat în guvernanța învățământului superior, controlul calității și guvernanța datelor din Abu Dhabi (Emiratele Arabe Unite), care a impresionat publicul referindu-se la guvernanța bazată pe date și deblocarea întregii valori a datelor în Era Inteligenței Artificiale. Veaceslav Cunev, fondatorul companiei Deeplace, a vorbit despre viitorul inteligenței artificiale. Natalia Vartanova, consultantă în dezvoltarea organizațională cu experiență vădită în domeniu din Georgia, s-a referit la schimbările organizatorice cauzate de realitatea industrială 5.0 și impactul acesteia. Managerul FinTech Hub Moldova, coordonator al pilonului III - Europa inovatoare, Oxana Paladiciuc s-a axat pe subiectul privind finanțarea și susținerea inovațiilor în cadrul întreprinderilor. De asemenea, cei prezenți la Forum au aflat informații privind exploatarea Blockchain-ului pentru transparență corporativă, securitate și eficiență de la Adrian Manole, co-fondator al LexChain, precum și despre responsabilitatea legală în inteligența artificială de la Constantin Vozian, expert juridic în aviație, președintele Asociației pentru drepturile pasagerilor.

 

Participanții la Forum au avut posibilitatea să obțină răspunsuri detaliate la întrebări, dar au profitat și de oportunitatea de a explora împreună cu experții ideile privind importanța unei culturi organizaționale care sprijină învățarea continuă, modul în care organizațiile pot valorifica puterea datelor pentru decizii mai inteligente. Totodată, cei interesați au aflat soluțiile pentru personalizarea experienței clienților prin identitate digitală, strategii eficiente pentru pregătirea forțelor de muncă pentru provocările viitorului, impactul asupra comunității locale și internaționale etc.

 

Un deosebit interes pentru public a prezentat panelul „Universitățile și mediul de afaceri: sinergie pentru profesiile viitorului?”, la care au participat rectorii universităților - Natalia Gașițoi, rector al Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți (USARB), Viorel Bostan, rector al Universității Tehnice a Moldovei (UTM), Victoria Cociug, vicerector al Academiei de Studii Economice din Moldova (ASEM), Lucia Cepraga, vicerector al Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” din Chișinău (UPSC), Sergiu Corlat, vicerector al Universității de Stat din Moldova (USM). Temele principale de discuție au fost: internaționalizarea studiilor, deschiderea pentru inovație și transformare digitală, pregătirea studenților conform noilor cerințe, îmbunătățirea curriculei, metodele noi de predare etc.

 

În cadrul panelului, Natalia Gașitoi, rectorul USARB, a reiterat că se mândrește cu o tradiție solidă de formare academică, dar și cu o deschidere constantă către inovație și transformare digitală. „Strategia noastră instituțională se concentrează pe construirea unor parteneriate durabile cu companii și instituții din țară și din străinătate, astfel încât să răspundem cerințelor unei lumi aflate într-o continuă schimbare tehnologică”, a spus rectorul. Totodată, a accentuat că Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024 oferă o oportunitate unică de a prezenta potențialul de cercetare, de a stabili noi parteneriate și de a participa la ateliere practice susținute de experți în inteligența artificială. Rectorul UTM, Viorel Bostan, s-a referit la specificul studiilor la Universitate, internaționalizarea pusă în discuție, subliniind interesul vădit al studenților străini pentru studiile din Republica Moldova, precum și impresiile bune ale acestora față de condițiile de studii, stagiile desfășurate, locația geografică a țării etc.

 

De asemenea, în ce-a de-a doua zi de forum au fost desfășurate întâlniri de brokeraj și masterclass-uri despre pregătirea și verificarea eficientă a cererilor de grant cu ajutorul ChatGPT, utilizarea inteligenței artificiale în SMM, crearea programelor de formare automatizată și perfecționare a angajaților pentru creșterea eficienței și competitivității companiei și despre crearea conținutului vizual și a materialelor de lucru cu ajutorul IA.

 

De menționat că prin interesul vădit al participanților la Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024, a fost demonstrat angajamentul Republicii Moldova de a rămâne conectată la tendințele globale și de a susține organizațiile locale în procesul de digitalizare. Participanții au obținut cunoștințe și idei noi, precum și instrumente practice pe care le vor putea aplica în propriile inițiative de transformare digitală.

 

Reamintim, că Golden Juggernaut InnoTech Forum 2024 a fost organizat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare în colaborare cu Asociația pentru Susținerea Inovațiilor și Dezvoltării Durabile „Impuls”, sub patronajul Ministerului Educației și Cercetării al Republicii Moldova. Acest forum este eveniment anual care reunește experți, lideri și factori de decizie din domeniul tehnologiei și inovării, având ca scop promovarea colaborării și schimbului de cunoștințe pentru un viitor mai competitiv și sustenabil.

 

Transmisiunea live-stream a fost asigurată de Institutul de Dezvoltare a Societății Informaționale (IDSI) și poate fi accesată la link-ul: https://www.youtube.com/live/-fNEEWUHT2c?si=Or0wyypyb-utIxbj