Actualizat la: 13.07.2022

Noul record mondial în scufundări cu gheață datorită inovației moldovenești

Published on: Mie, 05/25/2022 - 21:41

După cum relatează sursele media la 19 mai 2022 (https://newsmaker.md/rus/novosti/finskaya-sportsmenka-ispolzovala-razrabotannoe-v-moldove-snaryazhenie-chtoby-ustanovit-novyy-mirovoy-rekord-po-podlednomu-plavaniyu/), freediverul din Finlanda, Johanna Nordblad a înotat 103 metri sub gheață într-o singură respirație, stabilind un nou record mondial. Totodată, sportivul a folosit echipamentul dezvoltat în Moldova - încărcătura pentru gât Lobster Neck Weight (https://lobsterweight.com/en/). Acest dispozitiv a fost creat în 2016 de echipa de dezvoltare de la Simpals Garage, în frunte cu șeful companiei Simpals, Dmitry Voloshin. În prezent dispozitivul a ajuns să fie comercializat în întreaga lume.

Totodată, o altă inovație a fost creată în Republica Moldova în perioada 2018 – 2019, în cadrul proiectului de inovare și transfer tehnologic „Sistemul de cronometrare bazat pe etichete RFID”, finanțat de Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare și co-finanțat de către ”SIMPALS” SRL și “GARAGE LAB”  SRL, care face parte din grupul Simpals.

Proiectul a avut la bază elaborarea și implementarea unui sistem de cronometrare a parametrilor sportivilor din cadrul competițiilor sportive, creat pentru prima data și în Republica Moldova, care permite desfășurarea activităților certificate la nivel internațional. Originalitatea invenției constă în combinarea unei multitudini de tehnologii existente, cum ar fi etichetele RFID, microcontroloarele și cititoarele fără contact într-un singur produs finit, utilizat în competiții.

Implementarea sistemului dat permite Republicii Moldova să atragă sportivi străini, inclusiv profesioniști, fapt care va contribui la creșterea ulterioară a fluxului de turiști în țară, dar și desfășurărea competițiilor în masă la un nivel mai înalt.

Îmbunătățirea imaginei evenimentelor sportive desfășurate în Republica Moldova va spori numărul cetățenilor doritori să concureze. Potrivit statisticilor oficiale: în Republica Moldova anual sunt organizate circa 100 de evenimente sportive, 90% dintre care sunt desfășurate cu aplicarea metodelor tradiționale de calculare a rezultatelor. Implementarea proiectului constituie o treaptă importantă în dezvoltarea sportului din Republica Moldova.