Actualizat la: 11.09.2020

Termoelectrica îşi diversifică sursele de energie utilizate

Published on: Lun, 07/13/2020 - 11:10

Termoelectrica planifică să lanseze un proiect care prevede producerea energiei termice din biomasă, la centralele termice suburbane, aflate în gestiune. Astfel, noile tehnologii ecologice, care urmează să fie aplicate, în următorii ani, vor asigura cu energie termică un număr generos de consumatori (5500 de apartamente, 110 case, 40 de întreprinderi, 12 grădiniţe publice, 25 de unităţi de învăţământ şi 8 instituţii medicale).

Pentru a demonstra eficienţa acestei iniţiative, Termoelectrica a devenit partener al unui proiect pilot unic în Republica Moldova, alături de Institutul de Genetică, Fiziologie şi Protecţie a Plantelor (IGFРP) şi Terravesta Ltd (Marea Britanie), care prevede integrarea plantei energetice Miscanthus în ciclul de producere a energiei termice în sistemele de termoficare centralizată.

Proiectul prevede instalarea unui generator de căldură cu o putere nominală de 120-130 kW în incinta instituţiei, care să funcţioneze cu combustibil produs din culturile energetice precum este Miscanthus-ul, plantă testată cu succes de către IGFРP pe terenurile de cercetare aferente acestuia.


Iniţiativa dată a fost desemnată câştigătoare în cadrul unui concurs al proiectelor de inovare şi transfer tehnologic, organizat de către Agenţia Naţională pentru Cercetare şi Dezvoltare şi urmează a fi cofinanţat de Termoelectrica şi din bugetul de stat în proporţie de 50% fiecare.

Termoelectrica îşi asumă cheltuielile de procurare a echipamentului necesar generării de energie termică, pentru asigurarea confortului necesar perioadei reci a anului în incinta IGFPP, iar din bugetul de stat urmează să fie acoperite cheltuielile legate de procesul tehnologic de pregătire a combustibilului. Valoarea totală a investiţiei a acestui proiect pilot este de circa 1,7 milioane de lei.

Veaceslav Eni, director general al Termoelectrica, susţine că această propunere tehnică se integrează în viziunea strategică de extindere a serviciilor de producere şi furnizare centralizată a energiei termice. „Oferă posibilitatea creşterii calităţii serviciilor oferite unor categorii de consumatori, care, din cauza poziţionării la periferiile municipiului Chişinău, întâmpină dificultăţi în alimentarea calitativă cu servicii de termoficare”, precizează Veaceslav Eni.

Larisa Andronic, director al IGFPP consideră că implementarea Miscanthus-ului în producerea biocombustibilului va aduce rezultate bune în avansarea spre soluţii tehnice şi economie circulară. „Lotul demonstrativ, fondat cu suportul partenerilor din Marea Britanie, ce include cele mai promiţătoare genotipuri, va servi drept bază pentru implementarea proiectului pilot de transfer tehnologic împreună cu Termoelectrica, ce va demonstra eficienţa relaţiilor dintre cercetare şi producere”, susţine Larisa Andronic.

Anatolii Sandu, reprezentant Terravesta R&D în Europa de Sud-Est şi în ţările CSI e de părere că, utilizarea la scară largă a acestei soluţii energetice va reduce din dependenţa de import a combustibililor. „Miscanthus este o cultură rentabilă şi sustenabilă, care va aduce doar beneficii mediului şi va reduce dependenţa noastră de combustibili fosili”, consideră Anatolii Sandu.

Miscanthus este o plantă energetică multianuală cu ciclu de viaţă şi productivitate de 25 de ani, pe larg utilizată drept biocombustibil în producerea energiei termice în multiple ţări europene.