Actualizat la: 11.09.2020

ROADSHOW "Supporting Innovative Small and Medium Enterprises. New instruments for SMEs"

Published on: Mie, 07/10/2019 - 16:25

Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare (ANCD) a găzduit la 9 iulie curent, evenimentul Roadshow “Supporting Innovative Small and Medium Enterprises. New instruments for SMEs”. Evenimentul a fost organizat de  Agenția Națională pentru Cercetare și Dezvoltare în colaborare cu Rețeaua de Transfer Tehnologic a Moldovei (RTTM), Enterprise Europe Network (EEN) și Rețeaua PRAXI din Grecia.

 

La Roadshow au participat reprezentanți ai Întreprinderilor Mici și Mijlocii, incubatoarelor inovaționale și tehnologice, instituțiilor de cercetare și învățământ superior, ONG-urilor, precum și Puncte Naționale de Contact în Programul “Orizont 2020”.

 

Dl Dumitru Parfentiev, Directorul General al ANCD a salutat prezența participanților din Republica Moldova și a expertului internațional Dr. Giorgos Tzamtzis, Șeful Departamentului Inovarea în IMM-uri și Puncte Naționale de Contact pentru IMM-uri din Cadrul Rețelei PRAXI. Dumnealui a menționat importanța și utilitatea acestui eveniment pentru creșterea ratei de success a participării IMM-urilor, parcurilor tehnologice și inovaționale și a altor entități ce dezvoltă componenta inovațională din Republica Moldova atât în Programul “Orizont 2020”, cât și în următorul Program cadru Orizont Europa.

 

Dl Giorgos Tzamtzis a prezentat informații despre Proiectul Access4SMEs, obiectivele acestuia, partenerii din consorțiu; problema inovației în Europa; ciclul de viață al inovațiilor și aspecte de finanțare; nivelul de pregătire tehnologică al IMM-urilor; diferențele dintre instrumentele actuale ale IMM-urilor și cele care vor fi lansate în curând; modul de scriere a unei propuneri de proiect calitative; finanțarea companiilor innovative; rolul IMM-urilor în Programul “Orizont 2020”; rolul și activitatea Consiliului European pentru Inovare (CEI), Inițiativele noi ale CEI pentru Programul Orizont Europa, metode de evaluare, selectare și finanțare ale proectelor; activitățile privind Tehnologiile Viitoare și Emergente (Future and Emerging Technologies – FET); necesitatea participării IMM-urilor în proiecte colaborative, precum și  alte detalii de importanță majoră pentru participanți. Prezentarea dlui Giorgos Tzamtzis poate fi accesată AICI.

 

Un alt aspect prezentat în cadrul evenimentului de către dl Nicu Vrabie, NCP Rețeaua Întreprinderilor Europene (EEN), s-a referit la Serviciile eligibile oferite de EEN în Republica Moldova, obiectivele EEN, partenerii din rețea, modul de accesare a fondurilor pentru cercetare, inovare și transfer tehnologic, etc.

 

Prezentarea poate fi descărcată AICI.